Mitt träningstänk!

Glädje, positivitet och helhet mina värdeord när det gäller hundträning, läs mer om hur jag tänker kring hundträning här

Glädje

Att träna hund ska vara roligt, både för hunden och för föraren! När jag tränar hund väljer jag att fokusera på det som är rätt och bra istället för det som är dåligt och fel. Att utesluta alla slags bestraffningar i hundträning leder till att det blir roligare, både för hund och människa, tycker jag i alla fall. Träningen blir roligare om man fokuserar på det som är rätt och belönar det, istället för att försöka få hunden att göra fel så man kan bestraffa. Jag tränar utifrån att hunden ska få så mycket beröm och belöning som möjligt när vi tränar, detta gör jag genom att börja träna i enkla situationer, där jag vet att hunden lyckas, för att sedan försvåra hela tiden genom bland annat miljöbyten och störningar. När man jobbar på det sättet jag gör så tycker jag att resultatet blir långvarigt och hunden blir motiverad till att göra det man ber den, detta är grunden när man sedan ska ut på lydnadsplan, agilityplan eller jaktprov. Men motivationen är inte bara viktig i tävlingssituationer utan även i vardagen, är motivationen riktigt hög så kommer hunden vända som på en tvåkrona för att komma tillbaka till dig när du ropar. Glädje är viktigt!

Positivitet

Positiv förstärkning: en individ får en belöning för ett beteende. När hunden blir belönad för ett beteende så ökar det beteendet i frekvens, detta utnyttjar vi när vi tränar hund. Om vi vill att hunden ska göra något, belönar vi det, detta leder till att hunden gör det oftare för den vet att om den gör det så får den belöning. Positiv förstärkning är grunden i all min hundträning. Träning med positiv förstärkning leder både till ökad glädje och ökad motivation och därmed roligare hundträning. “Men bryr du dig inte alls om när det blir fel?” Jo, absolut gör jag det, men istället för att fya hunden när den gör fel undersöker jag vad orsaken till felet kan vara och åtgärdar det. Extra viktigt är att när man börjar träna ett nytt moment till exempel har man låga krav på hunden så chansen att hunden ska lyckas är så stor som möjligt, kraven och störningarna försvåras sedan successivt. På detta sättet lär vi hunden vad som är rätt utan att den egentligen vet vad som är fel och det är detta jag gillar med att träna hund, när hunden inte vet vad som är fel för vi har bara visat den det som är rätt.

Helhet

När jag tränar hund eller när jag coachar någon i hundträning så vill jag se hela ekipaget och jag vill gärna också veta hela historien bakom ett visst beteende. För att det ska bli förståeligt så kan man tänka så här: Du ser en bild på en gråtande person, det enda du vet är att personen gråter. Din uppgift är nu att få personen att sluta gråta, men hur? Du vet ju inte ens varför personen gråter överhuvudtaget? Det jag försöker säga är att det finns många anledningar till varför en person gråter, och detsamma gäller hundträning, en hund kan ju skälla på grund av en massa olika saker, till exempel för att få uppmärksamhet eller kanske den skäller för att den blir lämnad ensam, och dessa tränar man inte bort på samma sätt. Detta gäller inte bara i vardagen utan även på lydnadsplanen, en hund som inte vill gå fot kanske inte vill det för att den har ont eller för att den inte har tillräckligt hög motivation för att göra det. Som du säkert förstår är helheten viktig. Med “helhets-glasögonen” på sig kan man börja träna i rätt ände och får då ett resultat som håller i längden!

Viktiga termer

Positiv förstärkning (R+)

Något positivt tillförs, hunden får en belöning för att den gjort något bra, detta leder till att beteendet ökar i frekvens.

Negativ straff (P-)

Något positivt tas bort, hunden får inte en belöning för att den gör något som vi inte vill, detta leder till att beteendet minskar i frekvens.

Positivt straff (P+)

Någon negativt tillförs, man bestraffar hunden för att den gör något som vi inte vill, detta leder till att beteendet minskar i frekvens. (Detta är inte något vi använder oss av).

Negativ förstärkning (R-)

Något negativt tas bort, man tillför obehag tills dess att hunden gör det beteendet man vill att den ska göra, detta leder till att det rätta beteendet ökar i frekvens. (Detta är inte något vi använder oss av).

Belöning

Allt en hund upplever som positivt (och då menar jag verkligen allt, från att hunden får leka med favoritleksaken till att hunden snor mackan på frukostbordet).

Bestraffning

Man tillför hunden obehag, t.ex. koppelryck eller sprut med blomsprutan.

Korrigering

Ofta en synonym till bestraffning. Men enligt mig är det att rätta till, jag menar när du korrigerar en text så sprutar du inte på den med blomsprutan.

Klicker

Plastdosa som ger ifrån sig ett klickljud när man trycker på den. Klickern är inte en belöning i sig utan ska alltid följas av en belöning.

2018-06-17 22:38